Wolfert van Borselenpenning voor Pieter van Oord

29 April 2024, 18:27 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

 

De scheidend CEO van maritieme dienstverlener Van Oord NV kreeg de onderscheiding op vrijdag 26 april tijdens zijn afscheidsreceptie in de Cruise Terminal uitgereikt door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Met de Wolfert van Borselenpenning eert de stad Rotterdam mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de Rotterdamse gemeenschap.

Van Oord (1961) zette zich niet alleen in zijn rol als CEO van het familiebedrijf in voor stad en haven. Hij was ook op vrijwillige basis actief bij diverse Rotterdamse organisaties. Van Oord gaat per 1 juni 2024 aan de slag als CEO van de Royal Schiphol Group.

Loopbaan
Onder zijn leiding bleef het familiebedrijf financieel stabiel. Ook was Van Oord NV betrokken bij imposante projecten, zoals The Palm en The World in Dubai en de Maasvlakte II. Daarnaast bouwde Van Oord verder aan baggeren, kunstwaterbouw en de dienstverlening in de offshore-industrie.

Van Oord zette zich persoonlijk in voor vernieuwing van de technieken voor de aanleg van windparken op zee. Verder was hij medeoprichter van de Transitiecoalitie die de klimaatdoelen van Parijs omarmde.

Bij het 150-jarig bestaan schonk Van Oord NV ‘Waterwoud’ aan Rotterdam, een uitkijkpunt over de Maas en een oase voor dieren en planten.

Nevenactiviteiten
Naast zijn baan als CEO was Van Oord ook actief als (onbezoldigd) bestuurder.  Hij was onder meer voorzitter van de branchevereniging Nederlandse toeleveranciers in de offshore Energie Industie (IRO) en  bestuursvoorzitter van De Club Rotterdam, de netwerkclub van Rotterdamse ceo’s.

Momenteel is Van Oord nog actief als lid van de Raad van Toezicht van het Nationale Park De Hoge Veluwe, lid van de Raad van Advies van Rotterdam Partners en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Stadion Feyenoord.

Over de Wolfert van Borselenpenning
De Wolfert van Borselenpenning is bedoeld voor mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de gemeenschap. De penning is van zilver, en toont aan de voorzijde het ridderzegel van de edelman die in 1299 de eerste stadsrechten verleende aan Rotterdam. Op de achterzijde staat een persoonlijke inscriptie.